Kombucha

17:30
ul. Rozłogi 18
Kombucha jest fermentowanym napojem, przeważnie na bazie herbaty. W swoim składzie zawiera wiele cennych dla naszego organizmu witamin i mikroorganizmów, oraz kwasów organicznych powstałych w procesie fermentacji. Przypisuje się jej wiele pozytywnych właściwości wpływających na nasze zdrowie, ale o tym opowiem Wam więcej na spotkaniu.
Nazywam się Grzesiek i jestem pasjonatem alternatywnych, zdrowych napojów produkowanych domowymi metodami. Jestem absolwentem Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produktów Żywnościowych. Pasja do niecodziennych naparów popchnęła mnie do założenia projektu GregoryGringo Brew – eventowego baru, w którym serwuję zrobione przez siebie wyjątkowe napoje.
Warsztat, który przygotowaliśmy razem z Bemowskim Centrum Kultury będzie składał się z następujących punktów:
– przekazania wiedzy praktycznej i teoretycznej, umiejętności do poprawnego przeprowadzania samodzielnych fermentacji,
– każdy z uczestników zrobi swój własny nastaw kombuchy, który po warsztatach zabierze ze sobą do domu,
– otrzymacie grzybka SCOBY wraz z zaczynem + zestaw elementów potrzebnych do kolejnych fermentacji,
– przepis zabezpieczony przed zabrudzeniem, dzięki któremu przy stawianiu pierwszych samodzielnych kroków w domu , będziecie mogli posiłkować się ujednoliconym, sprawdzonym sposobem produkcji,
– dla uczestników warsztatu przewidziana jest degustacja przygotowanych specjalnie na tę okazję czterech rodzajów kombuchy, powstałej z naparów herbacianych i kwiatowych.
Cały warsztat potrwa ok. 2 – 2,5 godzin, podczas których przestudiujemy po kolei każdy element produkcji kombuchy. Oczywiście liczę również na Wasze dociekliwe pytania, na które z chęcią szczegółowo odpowiem. ;)?
Warsztaty są bezpłatne, kierujemy się dobrą praktyką, że wspólnie gotujemy, wspólnie jemy i wspólnie sprzątamy. Uczestnicy przynoszą składniki do przygotowania naparu.
Ilość miejsc ograniczona.