Warsztaty i spotkanie z Kuchnią Konfliktu


Jak w nowatorski sposób połączyć gastronomię z działalnością społeczną? Czy poprzez jedzenie można opowiedzieć historie osób, które uciekając przed wojną przybyły do Warszawy?
Odpowiedzią na te pytania jest inicjatywa Kuchnia Konfliktu, czyli miejsce spotkania kultur i dialogu społecznego. Już niedługo powstanie w Warszawie restauracja serwująca potrawy z regionów świata, objętych konfliktem.
Celem projektu jest interwencja w przestrzeń publiczną poprzez kulinaria. Dzięki Kuchni Konfliktu mieszkańcy Warszawy poznają potrawy i kulturę państw konfliktu, wchodząc w bezpośrednie interakcje z uchodźcami i migrantami współtworzącymi ten projekt.

 

Warsztaty poświęcone przyprawom, które poprowadzi Hamza Mediaza z Algieru i szefowa Kuchni Natalia Grzelak. W trakcie spotkania wybierzemy się we wspólną podróż w odległe zakątki świata, by odkryć tajemnicze, a czasem dziwne zioła i przyprawy. Będą smaki słodkie, gorzkie, ale też cierpkie i ostre. Dowiemy się nie tylko gdzie możemy zaopatrzyć się w najlepsze przyprawy, ale także jak je ze sobą łączyć i do czego dodawać. Hamza opowie nam o tradycyjnych algierskich sposobach nadawania daniom aromatu i smaku. Mamy nadzieję, że zdradzi nam także kilka receptur, których nauczył się od swojej mamy i babci. Natalia z kolei zaskoczy Was praktycznymi radami ekspertki- jak najlepiej wydobyć aromat z ziół i przypraw; jaką ilość ich stosować, aby podkreślić smak potrawy, ale jednocześnie jej nie zdominować; jak stosować zioła i przyprawy odpowiednio do pory roku i klimatu; jakie inne zastosowanie zdrowotne mają zioła i przyprawy oraz jak je prawidłowo przechowywać.

Będzie aromatycznie, smacznie i oryginalnie! Na koniec czeka nas wspólna uczta!

chętni przynoszą swoje składniki do podanego przepisu


Udostępnij:

Zapisz się na newsletter

i bądź na bieżąco!