Dieta planetarna

7 listopada / czw
17:30
Miejsce Aktywności Lokalnej „Dwa Jelonki”
ul. Powstańców Śląskich 44
wstęp wolny, obowiązują zapisy

Zapraszamy na wspólne gotowanie i wykład na temat diety planetarnej czyli diecie dobrej i dla ludzi i dla planety.

Jak świat wygląda dzisiaj? 

Głód:

  • 820 mln ludzi jest głodnych każdego dnia a 150 mln dzieci cierpi z powodu długotrwałego głodu, który ogranicza ich wzrost i rozwój

Otyłość:

  • liczba osób otyłych wzrosła 3-krotnie od 1975 r.
  • 1,9 mld dorosłych ma nadwagę, a 650 mln jest otyłych
  • 41 mln dzieci poniżej 5. r.ż. miało nadwagę lub otyłość

Marnotrawstwo:

  • Około 1/3 żywności produkowanej na świecie do spożycia przez ludzi każdego roku – około 1,3 miliarda ton – ginie lub marnuje się!
  • W Polsce marnujemy 9 mln ton rocznie.

Ocieplenie:

  • Co roku z powodu zmarnowanej na świecie żywności trafia do atmosfery 3,3 mld ton gazów cieplarnianych – taką ilość produkuje przemysł UE w rok.
  • Wprowadzając do atmosfery gazy cieplarniane, ogrzewamy ją, co powoduje uwalnianie naturalnego metanu i wzrost temperatury na ziem.
  • Skutkiem tego są susze, powodzie oraz ograniczona podaż wody słodkiej, kryzys w rolnictwie.

Co my możemy z tym zrobić? 

30 wiodących naukowców opublikowało raport EAT w renomowanym czasopiśmie Lancet. Konsensus, na podstawie danych naukowych wyznaczył zasady diety, która pozwoli ograniczyć zmiany klimatyczne jak i poprawić zdrowie ludzi.

Na wykładzie dowiemy się:

  • Dlaczego sposób żywienia jest ważny dla losów planety?
  • Na czym polega dieta planetarna?
  • Jakie korzyści możemy z niej czerpać?
  • Dlaczego warto jeść produkty krajowe?
  • Jaki jest koszt środowiskowy niektórych produktów? I skąd się bierze?

Co ugotujemy?

Odwieczne pytanie przy ograniczaniu mięsa to: skąd bierzesz białko?

Dlatego przygotujemy kilka potraw, które pomogą choć na parę dni zapomnieć o mięsie. Będzie to:

  • pasztet z soczewicy,
  • pasta bezjajeczna,
  • tofu barbecue.

O diecie planetarnej, jej założeniach i sposobach na zastąpienie mięsa opowie dietetyczka mgr Katarzyna Rećko.

Kasia specjalizuje się w bilansowaniu diet wegetariańskich i wegańskich, dietoterapii chorób endokrynologicznych i cywilizacyjnych. Uważa, że dieta planetarna to super rozwiązanie dla tych, którzy porzucać mięsa nie chcą. Znajdziecie ją na https://www.facebook.com/katarzynareckodietetyk .

Uczestnicy przynoszą produkty do wspólnego przygotowania posiłku, kierujemy się dobrą zasadą, że wszyscy gotujemy, jemy i sprzątamy.

formularz zapisu

Zapisz się, Potwierdź na email zgłoszenie. Tylko Potwierdzone Zgłoszenie jest akceptowane. W razie wątpliwości proszę o kontakt

7 listopada / czw
17:30
Miejsce Aktywności Lokalnej „Dwa Jelonki”
ul. Powstańców Śląskich 44
wstęp wolny, obowiązują zapisy
Ikona telefonu