Kuchnia Czerwony Rower w cyklu Dieta – decyzja


Kuchnia Czerwony Rower to przedsiębiorstwo społeczne, w którym osoby doświadczone wykluczeniem społecznym znajdują pracę, siłę, motywację i odwagę do przeprowadzenia potężnych zmian w swoim życiu. Cały dochód z działalności przekazujemy na cele statutowe Stowarzyszenia Otwarte Drzwi ? organizacji pozarządowej zajmującej się od 24 lat wsparciem osób z niepełnosprawnościami, bezdomnych, po kryzysach psychicznych, długotrwale bezrobotnych oraz dzieci i młodzieży w trudnej sytuacji rodzinnej i materialnej. W naszej Kuchni oferujemy doskonałe domowe posiłki, dania wegetariańskie i wegańskie oraz potrawy wybranych kuchni świata. Uczymy gotować zgodnie z wysokimi standardami higieny oraz kultury kulinarnej, rozwijamy talenty i budujemy poczucie sprawczości, a dodatkowo poprzez różne imprezy towarzyszące promujemy sztukę, społeczność lokalną i różnorodne pasje. Główną misją Szefa Kuchni, Wojtka ?Balia? Balickiego, poza typowymi zadaniami, jest przekazywanie swojej wiedzy i doświadczeń osobom doświadczonym wykluczeniem społecznym, które zatrudnione są na Kuchni oraz mieszkańcom ?Domu na Targowej? ? młodym (do 40 r.ż.), bezdomnym mężczyznom. Dajemy wędkę, nie rybę, ucząc do zawodu (kucharz, pomoc kuchenna, zmywak, obierak) nasi beneficjenci otrzymują realną szansę rozwoju i zmiany swojego dotychczasowego życia.

Na spotkaniu opowiemy o naszej pracy z beneficjantami Stowarzyszenia, o ?tanim gotowaniu?, o potrawach wegańskich oraz o naszym Kuchmistrzu. Szef Kuchni Wojciech ?Balia? Balicki jest kucharzem od prawie 30 lat. Miłość do gotowania ma po mamie ? od dziecka przygotowywał domowe posiłki, by pomóc jej w codziennych obowiązkach. Gdy poczuł, że pragnie zostać zawodowym kucharzem, zapisał się do Akademii Kurta Schellera, której jest już absolwentem. Ponadto zdobył dyplom mistrzowski Kuchmistrza, ma certyfikat żywienia zbiorowego (z dietami specjalistycznymi). Wcześniej pracował m.in. w Hotelu Marriott, w restauracjach ?Duet? i ?Karino? oraz B.40 w Warszawie i w Bieszczadach. Był również edukatorem w Szkole Wyższych Sztuk Kulinarnych w Wilanów Business Center oraz jest członkiem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Zasiada w Jury w najważniejszych polskich konkursach kulinarnych. Prywatnie jest pastorem, pasjonuje się motocyklami (jest nawet członkiem gangu motocyklowego!), a w przeszłości trenował wyczynowo sport ? podnoszenie ciężarów.


Udostępnij:

Nasi partnerzy

Zapisz się na newsletter

i bądź na bieżąco!