Prywatka z PRL / rekonstrukcja


Wspólnie przygotujemy przyjęcie, które zwykło się nazywać prywatką. Będziemy bazować na książce kucharskiej z lat 70 tych, której autorka instruuje kobiety jak wyprawić przyjęcie i jak być wspaniałą gospodynią stosownie do pory roku oraz okazji. Przeczytamy przepisy, instrukcje i dokonamy ich twórczej rekonstrukcji. Przy okazji podyskutujemy o roli kobiety oraz gotowania, wczoraj i dzisiaj. Przebierzemy się w epokowe fartuszki i przy muzyce Skaldów czy Ireny Santor przygotujemy potrawy ?z niczego? (czyli tego, co za komuny znaleźć można było na przeciętnej półce). W menu m.in.: pory pod pierzynka, kanareczki, gustowne koreczki i krem sułtański lub blok czekoladowy na deser. Po przygotowaniu prywatki dokonamy wspólnej konsumpcji potraw.

Warsztaty poprowadzi:
Marta Jagniewska (1985), absolwentka Dramatopisarstwa w Szkole Dramatu Tadeusza Słobodzianka w Warszawie. Magister kulturoznawstwa na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współpracowała z działem edukacji Galerii Zachęta i Centrum Sztuki Współczesnej w Warszawie oraz Ośrodkiem ?Brama Grodzka Teatr NN? w Lublinie. Dramatopisarka, scenarzystka, twórczyni spektakli dokumentalnych, kuratorka, animatorka kultury i dziennikarka. Prowadzi warsztaty łączące działania pisarskie i teatralne z food designem.

Kierujemy się dobrą praktyką, że wspólnie gotujemy, wspólnie jemy i wspólnie sprzątamy. Uczestnicy przynoszą składniki do przygotowania posiłku.


Udostępnij:

Nasi partnerzy

Zapisz się na newsletter

i bądź na bieżąco!